Tegnap előtt készítettem itthon sajtot, és annyira finom lett, hogy 1 nap alatt el is fogyott és ma újat kellett csinálnom. Nagyon egyszerű és igazán finom. Felszolgálhatjuk nasinak is és szendvicsbe is igazán kitűnő. A gyerekek egyszerűen rajongnak ezért a sajtért, amiben az a legjobb, hogy úgy ízesítjük, ahogy akarjuk.
Vettem 500 g félzsíros túrót. Felfőzöm 1l tejjel, minnél zsírosabb annál jobb, de ha fogyókúrás sajtot akarunk készíteni vegyünk 0,5 % vagy 1,5 % tejet. Tehát addig főzöm, amíg a tej el kezd forrni. Hagyom még kb 1 percig hogy forrjon, és így jobban felszívja a túró a tejet és csak a sárga savó marad. Utána leszűröm és jó sokáig hagyom lecsöpögni. Nyugodtan rásegíthetünk préseléssel. Kaptunk egy szivacsos túrós masszát. Ezt a masszát beleteszem egy lábosba, és összekeverem 1 egész tojással, 6 dkg olvasztott vajjal, sóval ( ízlés szerint, kb. 1 teáskanál ) és 1 teáskanál szódabikarbónával. Alacsony lángon ezt a masszát addig főzöm folyamatos kevergetés mellett, amíg egy nagy csomóban össze nem áll.
Én kettéválasztottam a lábosból kiszedve és frissen szedett, aprított fűszerekkel kevertem össze. Eddig 4 féle sajtot készítettem: bazsalikomos, fokhagymás bazsalikomos, metélőhagymás és pertezselymes.
Ezeket a fűszeres sajtokat beletettem egy vízzel kiöblített formába és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt betettem a hűtőszekrénybe és 1 éjszakát hagytam megdermedni.
Tényleg nagyon finom és nem nagy ördöngőség megcsinálni. Nálunk annyira fogy, hogy úgy néz ki naponta kell főznöm sajtokat.
Ha valakinek nem megy a sajtkészítés, írjon és rendelésre tudok neki főzni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése